Copyright: Fotografisao Nebojša Babić






AKO JE FINANSIJSKI MOMENAT JEDINA PREDNOST, RAD VRLO BRZO POSTAJE NEIZDRŽIV


SLOBODAN SRDANOVIĆ


FINANSIJSKI KONTROLOR


Kreirano: Jun 5, 2019

Sloba se više od 10 godina brine da finansijska izvrsnost, po kojoj smo poznati, bude nešto što se podrazumeva. Osim AAA kreditnog rejtinga, finansijska kontrola obuhvata i uštedu u troškovima koja (kada je Sloba planira) bude nešto što donosi vrednost i zajednici u kojoj poslujemo i našoj kompaniji.



 

1. EPIZODA: VOJNA AKADEMIJA

 

Otkako znam za sebe, želeo sam da radim u vojsci i da budem oficir. Da me pitate kako i zašto, nisam siguran da bih mogao racionalno da objasnim. Mislim da me privlačila ideja tog uređenog sistema.

Po struci sam diplomirani ekonomista, smer finansije. Završio sam Vojnu akademiju za 4 umesto 5 godina, a od 2000-te godine sam se pridružio nastavnom kadru kao asistent i komandir, zadužen za 20-ak studenata.

Iskustvo u prenosu znanja sa Akademije je bilo korisno kada sam kasnije tokom rada u jednoj maloj konsultantskoj revizorskoj kući imao zadatak da brzo obučim mlađe kolege i uključim ih u posao.

Posle oko 4 godine, poželeo sam da se u svom daljem razvoju fokusiram na praktični deo struke, te sam prihvatio priliku da 8 meseci radim u Ministarstvu odbrane. To je opet bio jedan sistem, sa specifičnom hijerarhijom i pravilima.

Korporativni svet je počeo sve više da me interesuje, kao i revizija, tako da sam 2005. godine postao deo Deloitte revizorske kuće.

Svi veći sistemi poseduju strukturu sličnu vojnoj, tako da je prelazak u korporativni svet došao kao prirodan sled stvari. Ako nema reda, sledi anarhija, zato su sve velike organizacije zasnovane na vojnom modelu. Jednostavno su prevelike da bi funkcionisale drugačije.

Biti revizor znači veliki broj klijenata iz raznih industrija, različitih pravnih oblika, što omogućava raznovrsnost.

 

2. ZAŠTO LJUDI OSTAJU U ALMI?

 

Kada sam 2008. godine došao u Almu najveća promena za mene je bila upravo ta što sam se konačno bavio samo jednom specifičnom delatnošću, jednim segmentom privrede tj. poslovanja.

Tada mi je već postalo interesantno da se bavim specifičnim stvarima.

Moja pozicija finansijskog kontrolora podrazumeva da se bavim finansijama kompanije, namenskim trošenjem novca u realizaciji budžeta i izveštavanjem državnih organa i grupacije čiji smo deo.

Što se tiče kolektiva, Alma, iz moje perspektive, je prva firma u kojoj radim, a malobrojna za koje znam, da ima nisku fluktuaciju ljudi.

Za vreme mog boravka u firmi, Almu je napustilo svega 6 ljudi, od kojih je troje otišlo u penziju.

Imao sam prilike da iskusim i primetim da materijalni momenat nije taj koji ljude navodi da biraju istog poslodavca iz godine u godinu.

Ako je to jedina prednost, rad vrlo brzo postaje neizdrživ.

Kratkoročni metodi stimulacije ne mogu dugoročno da zadrže ljude ako nedostaje adekvatan odnos prema zaposlenima od strane poslodavca, kao i međusobno uvažavanje u kolektivu koje rezultira i u zajedničkim aktivnostima i projektima.

Jedno od takvih lepih iskustava je i takmičenje koje je organizovala Asocijacija Autentičnih Hedonista u kom je učestvovala rukom birana ekipa iz Alme Quattro, pod nazivom “Vamos Almos”. Podelili smo se tako da maksimalno upotrebimo svoje postojeće talente, Zole je maher da izabere pravo jelo, Igor i ja da ga pripremimo, a kolegenice iz prodaje da ga prezentuju. Osvojili smo prvo mesto za najukusnije jelo i pritom se veoma lepo zabavili. 

 

 

U Almi postoji međusobno uvažavanje da poslovne nesuglasice ne prerastaju u lične i obrnuto. Svi lično doživljavamo kompaniju “moja Alma” i to se vidi i u ponašanju na radnom mestu.

Sa poslovnog aspekta, ono što izdvaja Almu jeste finansijska stabilnost, koju poseduje svega 2,15% kompanija u Srbiji. Od 2014. godine do danas, nosioci smo zlatnog sertifikata finansijske izvrsnosti sa najvišom mogućom ocenom AAA.

Napomenuo bih da se sertifikat dodeljuje na osnovu identičnih kriterijuma kao i u Evropskoj uniji, tako da nas ovo stavlja rame uz rame sa najuspešnijim kompanijama koje posluju u celoj Evropi.

 

 

Čak i 2009. godine kada smo bili pogođeni ekonomskom krizom, smo uspeli da ostanemo stabilni što se tiče finansiranja, likvidnosti ali i prodaje.

Ni u jednom trenutku nismo ostvarili gubitke, iako je profitna stopa varirala.

 

3. EKOLOŠKI I FINANSIJSKI ODGOVORNO POSLOVANJE

 

Projekat zamene rasvete na našim medijima je projekat koji je suštinski “guran” od strane finansija kao nešto što je isplativo i ekološki opravdano.  

Radi se o projektu Evropske banke za obnovu i razvoj koji je uglavnom namenjen proizvodnim firmama, a koji stimuliše zamenu rasvete u proizvodnim procesima onom koja troši manje struje i kao rezultat smanjuje emisiju ugljen-dioksida.

Sa stanovišta finansijske isplativosti, svakako nas je očekivala zamena rasvete na svim medijima. U ovom slučaju bismo, ne samo smanjili potrošnju električne energije u budućnosti, no i ostvarili 10% povraćaja na uložena sredstva po završetku projekta.

U proizvodnim industrijama, koje su inače ciljna grupa za ovakve stimulacije i projekte, smanjenje utroška energije za 10% se smatra ozbiljnim napretkom.

Mi smo smanjili potrošnju električne energije i emisije ugljen-dioksida za čak 62,75%.

Očekujemo da će rasveta na kompletnoj mreži biti zamenjena do kraja septembra ove godine.

Zadovoljstvo rada u Almi je to što imamo podršku da doprinesemo dobrobiti zajednice, kroz ovaj ali i druge projekte.

 


Zanima te još? Nastavi da čitaš...