Copyright: Ilustrovala Iva Kujundžić






KLEMPAVI BILBORDI


ARHIV ALME QUATTRO


SERIJAL RAZVOJ OOH-A U SRBIJI: DEO 9


Kreirano: Sep 25, 2019

Prva innovate rešenja su bila ekstenzije bilborda koje su “iskakala” iz očekivanog okvira od ovog medija, bukvalno i metaforički. Jedan od prvih klijenata koji se odlučio na ovakvu inovaciju je bio jedan mobilni provajder…



 

[PRETHODNO POGLAVLJE]

 

Jedna od najranijih innovate teaser kampanja, klempavi bilbord, zbunio je građane 2003. godine kada je osvanuo na “udarnim lokacijama” u gradu. 

 

 

Ima uši, a nema usta da kaže o čemu se radi. 

Reveal deo kampanje je otkrio da se radi o potpuno novoj mogućnosti nastaloj uvođenjem GPRS mreže na teritoriji Republike Srbije - multimedijalnim komunikacijama MMS porukama. Sada ste mogli da šaljete i slike i muziku, ne samo tekst. 

Zamislite, da šaljete nešto osim SMS poruke i to sa telefona? Woow. 

 

 

Sećate li se da ste broj mogli da uzmete samo u Pošti na posebnom šalteru i da je bila potrebna lična karta? 

U to vreme, Mobilna telefonija Srbije 064 je imala preko 2 miliona korisnika, i to je bio razlog za slavlje i jednu lepu kampanju. 

 

 

Pre no što su se pojavili iPhone i Android telefonipostojali su Siemens, SamsungMotorola i Nokia. Stilizovane kampanje kojima mobilni operateri danas nude najnovije modele telefona za 1 dinar, nisu bile ni nalik prvim kampanjama koje su promovisale mobilne uređaje u saradnji sa mobilnim operaterima. 

Što ne znači da se nisu podvlačile pod kožu. 

 

 

Umesto lepeze paketa kojima danas svaki od 3 najveća mobilna operatera raspolaže, postojao je samo prepaid i postpaid. A onda se 2004. godine desilo ovo … 

 

 

Kampanja za 3 prepaid tarife Tipi, Toki i Neti, pravljene tako da korisnici mogu da biraju šta im je važno, po povoljnijoj ceni. 

Kao što smo imali nadmetanje kafedžija, mogli bismo reći da smo imali i period nadmetanja mobilnih operatera. Početkom 2008. godine, VIP je “uleteo” na tržište kao izazivač na tržištu podeljenom između MTS-a I Telenor-a. 

 

 

Do tada su se ganjali sa paketima i ponudama, ko će bolji paket, malo više interneta, malo više poruka i minuta, ali VIP je promenio igru. 

Telenor i MTS su imali ulaganja od oko 1 milion EUR godišnje. VIP je u avgustu 2008. godine pokrenuo kampanju koja je od avgusta do decembra potrošila taj iznos i postavila nov benchmark. Kampanja je bila toliko sveobuhvatna, da su ljudi koji se bave marketingom bili pod utiskom da je jedino mesto na kom se ne nalazi VIP-ova reklama klupa u parku. 

Jedna kampanja je imala 500 lokacija. Poput cigaretaša u stara dobra vremena. 

Ulog za igru je odjednom postao veći, a ostali su morali da dobace. 

Zanimljivost: 1997. godine 80% budžeta za oglašavanje je trošeno na televiziju, 9% na bilborde, 5% za radio i 6% za štampu. Osam godina kasnije, 2005. godine, TV je dobio svega 65%, štampa 19%, bilbordi 12%, a radio 4%. 

 

 

[SLEDEĆE POGLAVLJE]

 


Zanima te još? Nastavi da čitaš...