Copyright: Fotografisao Nebojša Babić






OOH U KAVEZU SA BIZONIMA


MILICA KALABA


MENADŽERKA PRODAJE


Kreirano: Jul 3, 2019

Milica je sa nama 14 godina. U svet marketinga je ušla pravo sa fakulteta na kom je diplomirala književnost. Kroz rad u Almi je upoznala ljubav svog života i sada očekuju devojčicu koja će se roditi u jubilarnom mesecu, oktobru 2019. godine kada Alma puni 25 godina.



 

Za vreme studija svetske književnosti na Filološkom fakultetu sam se zainteresovala za marketing, koji mi je iz tadašnje perspektive izgledao kao nova i uzbudljiva profesija i znala sam da želim time da se bavim. Odmah posle završenih studija 2005. godine, počela sam da radim u kompaniji International Metropolis Media, koja se bavila spoljnim oglašavanjem, kao asistent u prodaji. Kasnije sam se vratila na isti fakultet i magistrirala, ali nisam nastavila sa školovanjem, jer sam zaključila da me akademska karijera ne privlači. 

 

 

U svetu marketinga nije sve bilo kako sam zamišljala, ali je bilo interesantno i uzbudljivo. Bilo je i nekih krajnje neočekivanih situacija kao ova, koju ću svakako dugo pamtiti.

Ubrzo po zaposlenju, dobila sam poziv od Beo Zoo Vrta. Naša firma je u to vreme imala dvostrane panoe na zidu Vrta u ulici Tadeuša Košćuška. Spoljne strane smo prodavali, a unutrašnje strane je koristio Zoo Vrt za sopstvene potrebe. Oni su želeli da postave nove plakate povodom rođendana i poslali su rešenja kako bismo organizovali štampu i lepljenje. Nakon toga je trebalo da dogovorimo sa zaposlenima iz Vrta kada mogu da dođu naši plakateri da izvrše lepljenje. Ja sam tražila da se životinje premeste iz dela u kome su se nalazili panoi kako bi plakateri mogli da obave svoj posao. Čovek sa kojim sam komunicirala mi je odgovorio: “Gospođo, mi ne možemo te životinje da premestimo, ali možemo da obezbedimo da tu budu čuvari.” Na pitanje: “Izvinite, a koje se životinje tu nalaze?” dobila sam odgovor: “Bizoni. Nemamo gde da ih premestimo, ali biće tu čuvari.”

I ja razmišljam: “Kako sam došla u situaciju da treba sad da pošaljem ljude u kavez sa bizonima da zalepe poster.”

Nisam znala da je to bila rutinska stvar, jer sam bila nova, tako da je moja briga za bezbednost plakatera izazvala smeh kolega koji su već navikli da rešavaju različite probleme na terenu. 

Ono što mi se i dalje najviše dopada kod ovog posla je njegova stalna aktuelnost. 

Prva vrsta aktuelnosti je u pogledu sadržaja. Od najnovije maskare, modela automobila do otvaranja maloprodajnih lanaca, uvek smo obavešteni po 2 ili 3 meseca unapred kada se bukiraju kampanje. Kada su u pitanju velika lansiranja, čak i ranije. Agencije naravno znaju pre nas, ali svaka za svog klijenta. 

Nekako se sve informacije slivaju u OOH i na taj način imamo pregled dešavanja u svim industrijama. Zahvalni smo na toj jedinstvenoj mogućnosti i pažljivo čuvamo poverljive informacije svih klijenata. 

Kada je u pitanju forma, iako mnogi misle da je OOH medij zaokružen u pradavnim vremenima, prethodnih godina smo pokazali da je i forma podložna aktuelizaciji. Uveli smo nove LED i LCD medije, omogućili povezivanje sa internetom i novim tehnologijama. Na taj način kao kompanija, ali i OOH tržište, idemo u korak sa svetskim trendovima u industriji. 

Iako radim 14 godina u prodaji i spoljnom oglašavanju, nikada mi nije bilo dosadno. Dinamično je svakog trenutka.

Još jedan značajan pomak za tržište je realizacija prvog OMEX istraživanja koje smo sproveli u saradnji sa IPSOS-om i prezentovali stručnoj javnosti 2015. godine. To je prvi put da je istraživanje efekata OOH kampanja realizovano na ovim prostorima. 

 

 

U Almu Quattro sam došla nakon pripajanja kompanije Metropolis 2008. godine. Dva sektora prodaje su se zvanično susrela na SEMPL festivalu u Portorožu, pre no što smo se preselili na novu adresu u Dositejevu 20. Pitala smo se kako ćemo se uklopiti u novi kolektiv, da li će biti tenzije, ali zaista nije bilo problema. Lepo smo se družili od samog početka. 

 

 

Ubrzo sam shvatila da u Almi vlada porodična atmosfera. U svakodnevnoj komunikaciji postoji komfor koji rasterećuje i utiče da bolje obavljamo posao. Osim toga, tu smo jedni za druge u svim situacijama, dobrim i lošim

 

 

U Almi se svako trudi da na svoj način održi zajednički duh. Moj doprinos, zajedno sa Sandrom, je dugo bila organizacija proslava rođendana zaposlenih i kupovina malog zajedničkog poklona. Pored toga i briga o kulturnom životu zaposlenih i njihovih porodica kroz rezervaciju karata za pozorišta, bioskope i druge kulturne manifestacije.

Karijeru u Almi sam započela kao Client Service Manager, pratila sam kampanje nakon objave na mreži, obaveštavala klijente o postavljanju i odgovarala na njihove eventualne primedbe. U to vreme je izveštavanje bilo sporo, jer su se bilbordi fotografisali, a fotografije slale na CD-u, i to nakon nedelju, pa i dve nedelje od početka. U međuvremenu smo unapredili i ovaj deo poslovanja i danas imamo dokumentovane izveštaje u realnom vremenu. Zbog prirode posla tada sam bila u stalnom kontaktu sa klijentima u periodu trajanja kampanje.

Na tom radnom mestu upoznala sam najveći broj naših klijenata i naučila dosta o njima u smislu njihovih potreba, načina razmišljanja i sl. To je bila odlična priprema za poziciju menadžera prodaje.

O poslu sam najviše naučila kroz svakodnevni rad sa klijentima i od kolega iz prodajnog tima, koji su imali znatno više iskustva u poslu od mene. Značajne prilike za razvoj su bili seminari i konferencije koje smo redovno posećivali, ali i posebno organizovani treninzi namenjeni samo za potrebe prodajnog odeljenja Alme Quattro. U tom smislu kompanija i danas neguje isti pristup profesionalnom usavršavanju zaposlenih, ali i ostalih učesnika na tržištu i aktivno učestvuje u razvoju struke. 

 

 

Kroz posao sam upoznala i svoju ljubav. Sarađivali smo nekoliko godina na realizaciji kampanja na našoj mreži, on je bio na strani agencije koja se bavi zakupom medija. Pre oko pet godina smo počeli intenzivnije da sarađujemo na velikom retail klijentu, a nakon toga i da se zabavljamo. 

 

 

Kao rezultat te ljubavi u oktobru će prvi put svet ugledati jedna malena devojčica, koja je i razlog mog odsustva u godini jubileja. 

 


Zanima te još? Nastavi da čitaš...