Copyright: Oslikala Iva Kujundžić






POSTER ZA TESLU


BEOGRAD


SERIJAL RAZVOJ OOH-A U SRBIJI: DEO 2


Kreirano: Jul 24, 2019

Urbana legenda kaže da je najstariji OOH oglas na svetu, kineski oglas za trgovačku radnju, uklesan na kamenoj ploči.



 

[PRETHODNO POGLAVLJE]

 

Beograd je tridesetih godina dvadesetog veka bio metropola u kojoj su se susretali proizvođači i brendovi iz cele Evrope, od kojih neki i dan danas postoje. 

 

 

U to vreme, zgrade Sajma belog grada su sijale. Arhitektura sajma je bila bar 40 godina ispred svog vremena, i nikako se nije uklapala u ostatak velegrada. Više je podsećala na Diznijev san o gradu budućnosti EPCOT ili futuristički holivudski studio na drugom kraju planete. 

 

 

Upravo na frontalnom zidu jedne od hala sajma, nalazi se plakat velikih dimenzija koji (protivno popularnom mišljenju) dokazuje da je radio u Srbiji postojao i pre Drugog svetskog rata. U pitanju je plakat za radio marke Tesla iz Pančeva

 

 

Najbliže innovate verziji OOH-a koju danas poznajemo jesu specijalne konstrukcije za manifestacije i događaje, retke ali kreativne, poput Koh-i-Noor prijavnice. Ironično, Staro sajmište je posle Drugog svetskog rata, postalo utočište umetnicima i slikarima. 

 

 

Na starom sajmištu je Philips imao sopstveni paviljon kom je bio pridružen prvi TV studio na Balkanu. 

 

 

Osim u samom centru grada, malobrojni reklamni stubovi su pustili korenje i na Starom sajmištu, kao namenskom mestu za plasman proizvoda, domaćih i stranih. Ovog puta, reklama za Bajloni pivo. 

 

 

Stubovi za reklamu su bili svojevrsne oglasne table. Čitaoca bi zapahnula obećanja o mirisim notama parfema, kao rukom odnešenih bolova, lekova koji leče sve, cirkuskih prizora kakve nikada niste mogli predvideti i povoljnih krojačkih usluga. 

 

 

Na Terazijama se nalazio specifičan, četvrtasti reklamni stub sa slotovima za oglasne ploče. Ostaje pitanje da li je bio osvetljen i od čega su bile te oglasne ploče.

Bojadisano staklo ili keramika?

I kako se zakupljivao oglasni prostor? 

 

[NAREDNO POGLAVLJE]

 

Napomena: Veliko hvala administratorima Facebook stranica “Stari Beograd kojeg više nema” i "Crno - beli Beograd" na bogatoj arhivi fotografija koje su vizuelno obogatile ovaj članak. 

 


Zanima te još? Nastavi da čitaš...